news-details
Društvo

I barski izviđači obilježili Dan planete Zemlje

Zbog nemogućnosti da tradicionalnom terenskom ekološkom akcijom obilježi Dan planete Zemlje, barski izviđački odred ,,24. novembar” se ovog 22. aprila prilagodio novonastaloj situaciji u kojoj je najvažnije da ostanemo doma.

-Za razliku od naših redovnih aktivnosti koje se skoro uvijek realizuju u prirodi, sada smo pratili preporuke nadležnih organa, shodno situaciji primijenili izviđački moto ,,Budi spreman” i. aktivnost realizovali iz udobnosti naših domova.

Naši članovi su mobilnim telefonima snimali kratke video priče koje ukazuju na neki od izazova sa kojima se susreće planeta Zemlja kao što su: klimatske promjene, zagađenje mora, otpad na plažama i u moru, gubitak biodiverziteta-kaže za Feral.bar starješina odreda Miodrag Tanjo Masoničić.


On je dodao da su izviđaći ovu akciju sproveli u saradnji sa PPU “Svetionik” i “Mala bajka”.

 Pored ovih aktivnosti, članovi odreda učestvuju u onlajn aktivnostima Saveza izviđača Crne Gore (SICG). Nakon uspješnog učešća u Prvom kolu lige SICG, oni su se uključili u akciju “Zakorači u avanturu doma”, uspješno savladali prvi zadatak, “a u narednom preriodu očekuje ih još pet, kao i kviz nakon urađenih izazova”.

-U sklopu ove akcije pokrenuta je emisija “Izviđački fenjer” u kojoj se našim članovima predstavljaju poznate ličnosti iz svijeta sporta, nauke, društvenog života, muzičari i umjetnici raznih profila. Uz to pokrenuta je i blog sekcija na sajtu SICG. To je prilika za naše članove da iskažu svoje stavove i pored ostalog opišu svoje prve izviđačke korake.


Sve ove aktivnosti nisu planirane samo za izviđače tako da vas pozivamo da se i vi uključite i “Zakoračite u avanturu doma” zajedno sa nama. Gledajte emisiju “Izviđački fenjer” jer će gosti sigurni smo biti vrijedni vaše pažnje-zaključio je Masoničić.