news-details
Ekonomija

Situacija u turizmu veoma ozbiljna, u Budvi pomno prate stanje

Izvor: Dan

Turistička organizacija opštine Budva (TOB) pomno prati situaciju nastalu usled proglašenja pandemije i to kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Kako kaže direktorica Maja Liješević, glavni problemi sa kojima se susreće ugostiteljstvo i turistička privreda u metropoli turizma u vrijeme pandemije, je što su još uvijek svi ugostiteljski objekti zatvoreni, u skladu sa postojećim mjerama.

-Iako nisu formalno obuhvaćeni mjerama i preporukama Vlade, ne rade ni hoteli, turističke agencije, hosteli, privatni apartmani. Turizam u ovom trenutku praktično ne postoji, jer su zatvorene granice za promet putnika, ali se nadamo i vjerujemo da ćemo već tokom juna i početkom jula pa nadalje, uspjeti da, bar jednim dijelom, nadoknadimo već sada evidentne gubitke. Sada je najvažnije sačuvati postojeću radnu snagu i obezbijediti stabilne finansije u turističkom sektoru-kaže Liješević, naglašavajući da preduzimaju pojačane promotivne aktivnosti u cilju čuvanja atraktivnosti imidža destinacije.

Prema njenim riječima obavili su razgovore sa turističkom privredom i lokalnom samoupravom.

 -U kontaktu smo sa turističkom privredom od samog početka, u međuvremenu ažuriramo i nove podatke koje od njih dobijamo. Od hotelijera, ugostitelja, predstavnika turističkih agencija, profesora turizma i drugih relevantnih subjekata, dobili smo određene inpute koji su postali sastavni dio Informacije sa smjernicama, a koju smo dostavili na mišljenje i dalje aktivnosti lokalnoj upravi i cjelokupnoj turističkoj privredi. Objedinili smo sve smjernice međunarodnih i državnih institucija, iskustvo zemalja regiona, presjek stanja u svim segmentima turističke ponude Budve, preporučili smo korake za koordinisano postupanje turističke privrede Budve i TOB-a tokom i nakon pandemije-kaže ona, dodajući da postoji niz konkretnih mjera, sugestija, smjernica koje su predložili i koje bi trebalo da budu zadatak stručnog tijela na nivou opštine.

Većina se odnosi na umanjenje obaveza i nameta privrednicima i fizičkim licima, kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa, olakšice prilikom kreditiranja za ulaganje u turističku infrastrukturu.

-Konkretni cilj je da se donesu mjere koje će pomoći likvidnost i zaposlenosi u turističkoj privredi grada u narednih 12 mjeseci. Predvidjeli smo i zajednički nastup objedinjene privrede na najvažnijim tržištima i raspoloživost svih kanala komunikacije-kazala je Liješevićeva, ističući da kad je turizam u pitanju, trenutna situacija veoma ozbiljna.

Dijelimo sudbinu cijelog svijeta

-Mi dijelimo sudbinu cijelog svijeta. Male destinacije poput Budve koje se najvećim dijelom oslanjaju na turizam, već trpe velike finansijske gubitke. Isto se tako mogu brzo i oporaviti jer postoji decenijama građeni imidž destinacije kojoj se turisti sa velikom ljubavlju vraćaju. Još uvijek je rano da pretpostavimo budući tok dešavanja, tj. koje države Evrope i svijeta će kojom dinamikom otvarati granice prema inostranstvu i kakve će biti njihove preporuke građanima. To već zavisi od strategija naše i drugih država. Smatramo da je realno da se ove godine većim dijelom oslonimo na tržište regiona, sa možda nešto višim procentom na unutrašnje, državno tržište-zaključuje Liješevićeva.