news-details
Kultura

Bedemi Budve otvoreni za posjete

Bedemi grada Budve otvoreni su za posjetioce od četvrtog juna, a cijena ulaznice je dva eura i u nju spada brošura o istorijatu bedema koju zainteresovani posjetioci mogu dobiti na engleskom, ruskom, srpskom/crnogorskom jeziku, podsjetili su iz Službe za odnose s javnošću JU Muzeja i galerija Budve.

Radno vrijeme Bedema grada Budve je od devet do 19 časova.

-Budva predstavlja jedan od najstarijih urbanih centara na Jadranu, star više od 2.500 godina. Postoje indicije da je grad osnovan već u VI vijeku prije nove ere, s obzirom na materijalne ostatke kiklopskih zidina ulazne antičke kapije ili pilona. Na bedemima se iščitava više istorijskih slojeva: iz II vijeka n. e, VI vijeka, XIII i XV vijeka.

Na bedemima su prisutni graditeljski slojevi iz vremena Rima, Vizantije i srednjeg vijeka kada je Mletačka oblikovala bedeme kakvi su u današnjoj formi-navodi se u saopštenju i ističe da su zbog zemljotresa i ratova bedemi više puta obnavljani i rekonstruisani.

-I u antičkim vremenima pa kroz srednji vijek i sve do Prvog svjetskog rata kada se već razvila avijacija i dalekometno oružje, bedemi su bili ključni i najvažniji faktor sigurnosti. Inače, brojne gravire od srednjeg vijeka, a najviše u periodu Mletačke do XIX vijeka, ukazuju na stalnu transformaciju budvanskih zidina.

 Današnja forma bedema je završena 1459. godine u vrijeme mletačke uprave, tj. rektora grada Nikole Mema-ističu iz JU Muzeji i galerije Budve.