news-details
Kultura

Početak KotorArt Don Brankovih dana muzike 15. jula

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike najavio je početak svojih programa u srijedu 15. jula.

Prema navodima festivalske PR službe, tada bi publika u Kinu Boka imala prilike pogledati dokumentarni film  „Simfonija svijeta“ njemačke medijske kuće Dojče Vele, “jedinstveno ostvarenje  o snazi i univerzalnosti jezika muzike i njegovih jakih poruka razumljivih na svim meridijanima svijeta, bez obzira na kulturološke, vjerske, nacionalne, ideološke, geografske i bilo koje druge različitosti”.

-U konkretnom slučaju, radi se o čuvenoj Betovenovoj Devetoj simfoniji i njenim višestrukim značenjima. Partner ovog projekta je kotorski Kulturni centar “Nikola Đurković”-dodaju iz PR službe festivala

Prema istim navodima, tradicionalno svečani koncert otvaranja Festivala je pomjeren za avgust zbog trenutne situacije i mjera NKT-a, a koncerti će biti “u potpuno kontrolisanim uslovima, u kojima se mogu sprovoditi sve mjere NKT”.

-Program svečanog otvaranja festivala, planiran za 14. jul, planiramo kao završnicu ovogodišnje manifestacije. S obzirom da je i to veče u potpunosti posvećeno Betovenu, vjerujemo da će to biti lijep festivalski okvir za ipak dostojanstveno obilježavanje njegovog 250. rođendana. U susret tom jubileju,  suočeni sa izazovima života, pozicije i poruka umjetnosti u ovom nesvakidašnjem trenutku u kom se cijeli svijet zadesio, festival priprema dodatne aktivnosti i programske cjeline o kojima ćemo uskoro obavijestiti javnost – dodaju iz PR službe Festivala.

-Nadamo se da će naši događaji lokalnom stanovništvu pružiti malo vedriju, humaniju i ljepšu svakodnevicu, utjehu i potvrdu da smo vezani posebnim nitima, čak i onda kada se ne smijemo zagrliti zbog mjera distance, kada se ne možemo prepoznati, zbog nošenja zaštitne maske, ili kada smo u karantinu, čuvajući druge od sebe. Umjetnost muzike je jedna od tih niti – ističu iz PR službe Festivala.

Publici je  upućena molba  da prati zvanični sajt Festivala, www.kotorart.me  i društvene mreže - Facebook i Instagram stranice gdje će biti objavljivane moguće izmjene programa.

-Festival je oformio nekoliko timova koji pomno prate preporuke NKT-a i prilagođavaju imsvaki aspekt festivala-navode organizatzori.