news-details
Kultura

Poziv mladim muzičarima u "Balkan Youth Jazz Art Orchestra"

Mladi muzičari-od 18 do 27 godina-iz Crne Gore, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova,  mogu se prijaviti za učešće u "Balkan Youth Jazz Orchestra", koji realizuje podgorička NVO Umjetnost džeza - Jazz Art pod pokroviteljstvom Fonda za Zapadni Balkan.

Prednost imaju sljedeći instrumenti: truba, trombon, tuba, saksofon (alt, tenor i bariton), klavir, bas (gitara ili kontrabas), bubnjevi, gitara.

Zainteresovani muzičari treba da do 1. oktobra popune onlajn prijavu. U okviru prijavnog formulara kandidati su dužni da prilože svoju biografiju i video snimak, najmanje jedan, najviše tri izvođenja različitih kompozicija po izboru, ne duže od šest minuta, po kompoziciji.

Kriterijumi izbora su kreativna improvizacija, sposobnost za grupno izvođenje muzike , a kandidati bi trebalo da imaju najmanje jednu od predloženih sposobnosti. Kandidati sa preliminarne liste biće pozvani na onlajn audiciju 15 dana od završetka prijavnog konkursa.

-Odabrani članovi "Balkan Youth Jazz Orchestra" imaće priliku da se konsultuju i sarađuju s ekspertima partnerskih institucija i pripremaju raznovrstan repertoar mladih i perspektivnih kompozitora sa Zapadnog Balkana. Završnica projekta planirana je u posljednjoj sedmici aprila, kada će se članovi orkestra i njihovi mentori okupiti u Podgorici, gdje će tokom šest dana imati intenzivne pripreme i koncerte kao i jedan nastup na Cetinju.

 Koncerti će biti održani u okviru programa Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, a u susret Međunarodnom danu džeza. Putne troškove članova orkestra i boravak u Podgorici obezbjeđuje Umjetnost džeza-Jazz Art-navod eorganizatori.

Projektni partneri su Fakultet muzičke umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu i Muzička akademija, Univerzitet "Goce Delčev" u Štipu.