news-details
Prova

Popravka "Budve" najvjerovatnije u Turskoj

Izvor: Pobjeda

Autor: Srđan Popović

 Još uvijek je rano govoriti o visini štete na brodu ,,Budva“ s obzirom da je neophodno uraditi privremenu sanaciju oštećenja na trupu broda, a zatim u definisanom roku odvesti brod u brodogradilište na punu i finalnu popravku oštećenja, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Barske plovidbe Tihomir Mirković.

U brod ,,Budva“ je u četvrtak u luci Harkort u Nigeriji udario drugi teretnjak dok je manevrisao.

– Šteta nije samo u popravci, već i u izgubljenoj dobiti, jer brod za vrijeme radova neće moći ploviti i neće biti komercijalno valorizovan – kazao je Mirković.

Naveo je da je brod oštećen na pramčanom dijelu sa desne strane, gdje je probijena oplata u dijelu jednog od tankova gdje se pune balastne vode.

Mirković je dodao da je nakon završetka iskrcaja tereta u Port Harkortu, gdje je ,,Budva“, koja je bila na vezu, udario brod ,,Pluto“ (koji vije zastavu Liberije), naš brod isplovio i trenutno je na sidru ispred luke Port Harkort, gdje je planirana privremena popravka oštećenog dijela.

– Privremena popravka će biti realizovana u luci Port Harkort, a finalna u nekom od brodogradilišta, najvjerovatinije u Turskoj – najavio je Mirković.

Prema njegovim riječima, ovakvi incidenti remete rodovno poslovanje kompanije, utiču na porast troškova i utiču na planove upošljenja broda od strane unajmitelja brodova.

Mirković je istakao da brodovi Barske plovidbe imaju i P&I i H&M osiguranje.

- Očekujemo da će troškovi u većem dijelu biti refundirani od osiguranja, ali dok ne dođe do refundacije kompanija će sama morati da finansira popravku broda – rekao je Mirković.

,,Budvu“ i drugi brod Barske polovidbe ,,Bar“ unajmila je londonska kompanija Sea Pioneer. Brodovi Barske plovidbe su kupljeni 2012. godine, a kredit za njihovu kupovinu iznosi 46,4 miliona dolara.