news-details
Društvo

Samardžić: Hercegnovska Skupština zasijedaće tek u junu

Izvor: Radio Jadran

Hercegnovski odbornici bi nakon više od četiri mjeseca pauze u radu, mogli ponovo u skupštinske klupe tek sredinom juna. Posljednja, maratonska dvodnevna sjednica, održana je krajem januara sa više od 50 tačaka dnevnog reda, na kojoj je između ostalog, Skupština dobila novog predsjednika. Doktora Miloša Bigovića iz DF-a, poslije dugotrajnih konsultacija i neslaganja u vladajućoj koaliciji na relacjii DF-Novska lista, zamijenio je odbornik Demokrata, Nikola Samardžić.

Prema njegovim riječima, stekli su se uslovi da u toku sljedeće sedmice bude održan kolegijum predsjednika na kome će biti definisani datum i dnevni red naredne sjednice. Zatim će odbornicima u predviđenom roku biti dostavljeni materijali za sjednicu.

-Sjednica Skupštine se može očekivati polovinom juna-potvrdio je Samardžić Radiju Jadran.

On podsjeća da je nakon njegovog izbora na mjesto predsjednika Skupštine, 29. januara, sljedeća sjednica trebalo da bude održana u martu, do kada je trebalo da bude predato i kvalitetno obrađeno više značajnih tačaka:

-Međutim, desile su se okolnosti koje niko nije mogao da predvidi, epidemija koronavirusa. Mjerama koje su propisane na državnom nivou radi zaštite zdravlja ljudi, zabranjena su okupljanja, što je uključivalo i održavanje sjednica Skupštine opštine-objasnio je Samardžić.

Dnevni red, kako je naveo, još nije kompletiran, ali postoje tačke koje su u redovnom planu rada Skupštine za ovaj period.

-To su Izvještaj o radu predsjednika Opštine i radu organa i službi Opštine za 2019. i izvještaji o radu preduzeća čiji je osnivač Opština sa izvještajem o finansijskom poslovanju za 2019. Zatim, predlogom dnevnog reda naći će se i Odluka o upotrebi simbola Opštine Herceg Novi, pečata, kao i više odluka od opšteg interesa, kao i Lokalni akcioni plan za mlade-precizirao je Samardžić.

Prema preporukama NKT_a, tokom održavanja sjednica neophodno je poštovanje fizičke distance među odbornicima. Neke skupštinske sale kapacitetom ne mogu da zadovolje ovaj „kriterijum“, pa i kotorski parlament danas umjesto u Palati Bizanti zajseda u Kino sali Boka. Sličnom modelu prilagodiće se i u lokalnoj upravi u Herceg Novom.

-Ukoliko mjere Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti budu na snazi u trenutku održavanja sjednice, velika sala Skupštine Opštine neće zadovoljavati kriterijume za poštovanje fizičke distance. Alternativna lokacija je Dvorana Park, u kojoj se mogu u potpunosti ispoštovati naredbe, a koja se inače koristi za održavanje svečane sjednice povodom Dana opštine-istakao je Samardžić.