news-details
Društvo

Uspješna akcija UPSUL kod Svetog Stefana

Brzom intervencijom spasilačkog tima Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL), večeras je kod Svetog Stefana prihvaćena i evakuisana na sigurno tročlana posada motornog čamca. Akcija je izvedena u veoma nepovoljnim vremenskim uslovima, sa udarima sjevernog vjetra i do 35 čvorova, i talasima visine do tri metra.

-U 22:41 dežurni operateri na Pomorsko operaivnom centru UPSUL primili su informaciju od kolega iz Sektora granične policije Budva da je potrebna hitna asistencija čamcu tipa ''Guc'' dužine osam metara, u kojem su bili jedna odrasla muška osoba sa dvoje maloljetnje djece uzrasta od šest i sedam godina. Čamac je bio vezan na bove sa tegovima, koje su uslijed veoma jakog sjevernog vjetra popuštale, te je prijetila opasnost da se nasuče o zidine starog grada ostrva Sveti Stefan-saopštili su portalu Feral.bar iz UPSUL.

Prema istim navodima, na lice mjesta je iz Luke Bar odmah upućen  spasilački čamac SAR-1, sa posadom Koković, Zaganjor i jednim pomorskim graničnim policajcom. Po veoma nepovoljnim vremenskim prilikama, sa udarima sjevernog vjetra  i do 35 čvorova, a talasima visine do tri metra, spasioci su uspjeli da do čamca stignu za 40 minuta.

-Uz preventivnu asistenciju, uspjeli su da doprate bezbjedno čamac do marine Dukley Budva, gdje ga je preuzela dežurna služba, i time je ova akcija uspješno završena. Cijelo vrijeme akcije traganja i spašavanja, dežurni operateri Perunović i Čejović su preko radarskog sistema VTS službe navodili čamac  SAR-1 i komunicirali sa posadom čamca u nevolji, kojima su davali savjete i podršku. Nakon obavljene akcije, SAR-1 se poslije ponoći uputio ka luci Bar, gdje ga je na povratku opet sačekalo jako nevrijeme-dodali su iz UPSUL.

Ovo je prva ozbiljnija akcija koju je ove godine sprovela Služba traganja i spašavanja koja radi u sklopu Sektora sigurnosti plovidbe UPSUL. Iz Uprave ističu da je akcijom dokazana dobra pripremljenost posade i kvalitetno urađen servis plovila “i oni spremno dočekuju predstojeću nautičku i turističku sezonu, sa nadom da bude što manje ovakvih situacija”.

*Fotografije: UPSUL